Branchegroep voor het metaal van de toekomst

Dutch Alluminium Association

Aluminium & duurzaamheid

RECYCLEBAAR ZONDER DEGENERATIE

Materiaal van de toekomst

✓ Keer op keer 100% recyclebaar zonder kwaliteitsverlies

✓ Meest voorkomende metaal op aarde, geen schaarste

✓ Optimaal gebruik van renewable energie & hoge recyclegraad versnelt verduurzaming van Aluminium

Aluminium: duurzamer dan je denkt

Duurzaam bouwen en fabriceren staan tegenwoordig terecht hoog op de maatschappelijke agenda. In hoeverre kan het materiaal aluminium haar naam als materiaal van de toekomst hoog houden?

De bekende ‘Carbon-footprint’ bekijkt hoeveel energie de gehele fabricage-cyclus vergt om een grondstof toe te kunnen passen in een product. Dit omdat energiegebruik een indicatie geeft over potentiële broeikaseffecten die vrij kunnen komen bij het opwekken van energie.

De primaire productie van aluminium was altijd zeer energie intensief, maar door de ontwikkelingen van nieuwe technieken, is dit de laatste jaren sterk verbeterd. Aluminium wordt tegenwoordig al voor meer dan 70% gerecycled, zonder degeneratie van de mechanische eigenschappen tijdens het recycleproces.

Dus om ‘oud’ aluminium opnieuw te kunnen inzetten, is maar 5% van de energie nodig ten opzichte van de initiële productie. 

De kracht van aluminium

LICHT IN GEWICHT, STERK IN GEBRUIK

Licht van gewicht

Tot 3 keer minder zwaar dan staal, afhankelijk van de gekozen legering

Sterk

Bruggen, hijsconstructies en superstructures; de voorbeelden spreken voor zich

Vormvrijheid

Het materiaal kan op talloze manieren vervormd, verspaand en bewerkt worden

Duurzaam

Keer op keer 100% recyclebaar zonder kwaliteitsverlies

Materiaal van de toekomst

ONS INDIVIDUELE EN COLLECTIEVE SPEERPUNT

Bij het bepalen van de duurzaamheid van een materiaal spelen een aantal aspecten een belangrijke rol. Allereerst het energiegebruik tijdens de hele fabricage-cyclus, als indicatie voor potentiële broeikaseffecten. Maar ook de zeldzaamheid van de gebruikte grondstof. Oftewel, in welke mate is het materiaal natuurlijk voorhanden en hoe snel raken deze reserves op? Met een groeiende toepassing in zowel consumentenproducten als in de industrie, wordt de herbruikbaar- of recyclebaarheid van een metaal steeds belangrijker.

Foto credits: Hydra

Langere levenscyclus
Hergebruik van een metaal is van doorslaggevend belang als we het hebben over duurzaamheid. Op dit gebied steekt aluminium met kop en schouders boven alle andere materialen uit. Aluminium heeft een levenscyclus waaraan slechts weinig andere metalen kunnen tippen.

Foto credits: Alcoa

Geen schaarse grondstof
Aluminium is het meest voorkomende metaal op aarde. De bewezen voorraden zijn daarmee veel groter dan voor de meeste andere grondstoffen. Aluminium staat daarom niet op de lijst van schaarse materialen (Critical Raw Materials 2017) van de Europese Commissie.

Foto credits: Airbus

Laag energieverbruik
Vliegtuigen, auto’s, vrachtwagens en treinen worden door aluminium steeds lichter, met een lagere milieubelasting en energiegebruik tot gevolg. De gewichtswinst weegt door in goederentransport: lichtere producten vergen minder energie voor het transport.

Foto credits: Alcoa

Behoud van onze aarde
Aluminium roest niet en kan gedurende de levensduur van het product veelal onderhoudsvrij en zonder beschermlaag worden ingezet. Hierdoor wordt het vrijkomen van chemicaliën in de natuur voorkomen. Op dit punt komt aluminium zeer duurzaam uit de bus.

LIDMAATSCHAP

Waarom lid worden van DAA?

DAA organiseert diverse activiteiten waarin kennisdeling centraal staat. Uiteraard zijn er jaarlijks ook diverse netwerkgelegenheden. Als lid van DAA heeft u toegang tot al deze evenementen en meer. Bekijk onze agenda voor de momenteel geplande activiteiten.

Als branchegroep zijn wij actief onder de vlag van Koninklijke Metaalunie. Dit biedt tal van extra voordelen; zo worden we ondersteund een goed bereikbaar secretariaat en een proactieve branchemanager, die ons helpt met raad en daad.

Ontdek de bedrijven die u voorgingen of lees meer over lidmaatschap van DAA.

Koppelfunctie

Netwerkfunctie

Kennisdeling

Direct contact